18 Mayıs 2020 Pazartesi

OTURUM İZNİ İLE İLGİLİ SON DURUM

  2 yorum





     Merhaba arkadaşlar, son zamanlarda Gürcistan ile ilgili en çok sorulan sorulardan bir tanesi oturum izni ile ilgili olmaktadır ve malesef ki bu konuda internette çok fazla bilgi kirliliği oluşmuştur. Oturum izinleri Gürcistan'da bir müddet tamamen durdurulmuştur bunun sebeplerinden en önemlisi ise ucuz araç alarak Türkiye'ye çıkarabilmek için oturum iznine ihtiyaç duyulması sebebi ile sadece şirket kuruşu yaparak Gürcistan'da yaşamadığı halde oturum izni başvurularında bulunulması olmuştur. Ancak bu durum gerçek anlamda Gürcistan' da yaşayan ve ticaret yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını olumsuz etkilemiş ve çok zor durumda kalınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Batum Başkonsolosluğuna gelen şikayet ve talepler üzerine konu Gürcistan makamlarına iletilmiş ve ortak bir çözüm yoluna gidilmiştir.

     Aşağıda Türkiye Cumhuriyeti Batum Başkonsolosluğu ve Gürcistan Makamlarınca yapılan görüşme detaylarını ve oturum alabilmek için gerekli koşulları okuyabilirsiniz...



T.C Batum Başkonsolosluğu'nun "Oturum İzni" ile ilgili görüşme notları;

İkamet izinlerine ilişkin 5 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren yeni yasal düzenlemeler hakkında bilgi edinmek ve ikamet izni kriterlerini karşılamalarına rağmen izin alamayan kişi ve yatırımcıların durumunu görüşmek üzere Devlet Hizmetleri Geliştirme Ajansı Batum Dairesi Başkanı İrakli TSAKADZE ile Muavin Konsolos T. Oğuzhan GÖNÜLTAŞ ve Ticaret Ataşesi Feyza ERDOĞAN’ın katılımıyla 23 Temmuz 2019 tarihinde Batum Adalet Evi’nde bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

Anılan yetkili tarafından yeni düzenlemelere ilişkin aşağıdaki bilgiler verilmiş olup, sözkonusu bilgilerin sizlerle paylaşılmasının yararlı olacağını düşündük.

Çalışma amaçlı ikamet izni: Başvuruda bulunan çalışanın, istihdam edilen yabancı kişi başına yıllık cirosu en az 50.000 Lari olan bir şirket tarafından istihdam edilmesi gerekmektedir. Başvuru için iş sözleşmesi ve işveren firmanın mali bilgilerini içeren, Gelirler İdaresi’nden alınacak belgenin sunulması gerekmektedir. Şirket sahipleri bu izin için başvuramazken, şirkette müdür pozisyonunda çalışanlar için yukarıda sayılan şartlar kapsamında başvuru yapılması mümkündür. Şirketin kurulduğu anda yabancı çalışanlarına ikamet izni sağlaması mümkün değildir. Yeni kurulan şirketin en az bir mali yıl boyunca faaliyette bulunması ve yukarıda bahsedilen 50.000 Lari şartını sağlaması gerekmektedir.

Kısa süreli ikamet izni: Gürcistan’da gayrimenkul satın alanları ilgilendirmektedir. Gayrimenkul edinimi kapsamında ikamet izni talep edilebilmesi için satın alınan emlakın piyasa değerinin en az 100.000 ABD Doları karşılığı Lari olması gerekmektedir. Yeni düzenlemeden önce bu şart en az 35.000 ABD Doları olarak uygulanmaktaydı. Söz konusu oturma izni emlak sahiplerine bir yıllık süre için verilmekte olup, her yıl oturma izni talebinin yenilenmesi gerekmektedir. Emlakın satılması durumunda, satın alınan emlaka bağlı ikamet izni süresi bittikten sonra yukarıdaki şartları sağlamayan başvuru sahibine kısa süreli oturma izni verilmesi mümkün olmamaktadır.

Yatırım kapsamında ikamet izni: Gürcistan’da yapılan yatırım çerçevesinde ikamet izni alınabilmesi için gerekli minimum yatırım değerinin 300.000 ABD Doları karşılığı Lari olması gerekmektedir. Yeni düzenleme öncesinde minimum tutarın 300.000 Lari olması zorunluydu. Yeni düzenleme ile yatırım kapsamında oturma izni 5 yıllık süre için verilmekle birlikte Gelirler İdaresi tarafından her yıl yapılacak değerlendirme kapsamında, başvuru konusu yatırımın yıllık cirosunun ilk yılın sonunda en az 50.000 ABD Doları, ikinci yılın sonunda en az 100.000 ABD Doları ve sonrasındaki yıllarda en az 120.000 ABD Doları olması zorunluluğu getirilmiştir. Beşinci yılın sonunda anılan şartların tamamının yerine getirilmesi durumunda süresiz oturma izni verilmesi imkanı tanınmıştır.

Eğitim ve tıbbi amaçlı ikamet izni: Bu başlıkta herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtilmiştir.


iklan banner

2 yorum:

  1. Merhaba, öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Sorumun cevabını yazıda bulamadım. Belki sizin ayrıntılı bilginiz vardır. Benim Ağustos ayından itibaren faal bir şirketim var. Ama ne yatırımım yukarıdaki kadar,ne de cirom. Benim gibi aktif ticaret yapan küçük ve orta şirketlere bir kolaylık sağlanmıyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an için malesef böyle bir kolaylık yok ancak oturum isteğiniz var ise ben gerekli şartları oluşturmak için yardımcı olabilirim size

      Sil

Blogger Eklentileri