18 Mayıs 2020 Pazartesi

GÜRCİSTAN VATANDAŞLIĞI NASIL ALINIR?

  5 yorum



     Merhaba arkadaşlar sizlerle kısa bir süre önce Gürcistan Oturumu ile ilgili paylaştığım yazımın ardından birçok arkadaşımızdan Gürcistan Vatandaşlığı ile ilgili yazı yazma isteğinde bulunuldu bu sebeple şimdi sizlere Gürcistan Vatandaşlığı hakkında Eski ve Yeni uygulamalara ilişkin detaylı ve herkesin anlayabileceği şekilde basit anlatımda bulunacağım.

     Öncelikle söylemek isterim ki vatandaşlık alımı hiçte kolay değil malesef ancak bu durumu kolaymış yada para ile halledilebilecek bir durummuş gibi lanse edip vatandaşlarımızı dolandırmak isteyen çok fazla kişi ile karşılaşmaktayız. Bu durumu engelleyebilmek ve Vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve biraz olsun bana destekte bulunabilmek adına lütfen yazımı iletebildiğiniz kadar çok kişiye iletiniz. Unutmayın ki bu bloğu 2016 yılında ilk kurduğumda amacım Gürcistan'ı ülkemize doğru şekilde tanıtmak ve vatandaşlarımızın burada yaşadığı yada yaşayabileceği sorunlara birazda olsa engel olabilmekti ve bunu dört yıldır elimden geldiğince yapmaya devam ediyorum. 

     2004 - 20013 yılları arasında Gürcistan' da oturum ve vatandaşlık alabilmek son derece kolay ve basit şartlar içeriyordu bunun sebebi ise o dönemde Devlet Başkanlığı yapan Mikeil SAAKASVİLİ' nin Türkiye politikası idi örneğin; 93 harbi denilen Osmanlı-Rus Savaşında Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Gürcü kökenli vatandaşların soyundan gelen kişiler hazırlamaları gereken birkaç evrak ile birlikte vatandaşlıklarını alabiliyorlardı yada Gürcistan' da yaşayan bir aile size garantör olarak kimlik alabiliyordunuz bir diğer yol ise evlilik sebebi ile kimlik alabiliyordunuz belli bir sürenin geçmesi akabinde ancak 2013 yılında Mikeil SAAKASVİLİ' nin seçimi kaybederek görevinden ayrılması sonucunda bu durumda yavaş yavaş değişiklik göstermeye ve yeni kanunlar çıkmaya başladı en son 2019 yılı sonlarında çıkan son kanun ile de neredeyse vatandaşlık almak imkansız hale getirildi bu kanuna göre aşağıda yazılı olan şartları yerine getirebilmeniz şartı ile vatandaşlık almak için aday adayı olabilmeniz mümkün olmaktadır.

1.   En az 10 yıl süre ile Oturumlu olarak Gürcistan'da yaşamış olmanız (Zorunlu)
2.   Gürcüce yi iyi derece konuşabiliyor ve Gürcü tarihini Gürcüce anlatabiliyor olmanız (Zorunlu)
3.   Meclis karşısına çıkarak onay almanız (Zorunlu)
4.   Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı olmanız (Opsiyonel)
5.   3 Milyon USD ticari yatırım yapmanız (Opsiyonel)
6.   Kendi ülkenizde bir sebepten ötürü can güvenliğinizin olmaması (İrticai Talepler için)

Not: Opsiyonel olan durumlarda zorunlu durumlar ortadan kalkar 

iklan banner

5 yorum:

  1. Öncelikle sağlıklı geceler diliyorum. Çok güzel açıklamışsınız. Ancak benim öğrenmek istediğim; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Gürcüstan vatandaşı da olanlara ne gibi haklar tanınıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gürcistan vatandaşlığı aldığınızda burası için siz sadece Gürcü vatandaşı oluyorsunuz yani sizin Türk vatandaşlığınızı tanımıyor kendi vatandaşına tanıdığı şartların tamamını sizede sunuyor.

      Sil
    2. Benim 2014 yılından beri Gürcüstan pasaportum var zaten. Ancak hiç kulmanamedım. Fırsat olmadı. Dil de bilmediğim için yeterince araştırma yapamıyorum. Ben sizden somut örnek istemiştim. ( Örneğin: orada otomobil satın alsam Türkiye'de hangi şartlarda kullanabilirim?

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Evlilik yolu ile Vatandaşlık alamazsınız bunun için 10 yıl burada yaşıyor olmanız gerekir yani yukarıda yazdığım sozrunlu şartlar sizin içinde geçerli

      Sil

Blogger Eklentileri