29 Haziran 2016 Çarşamba

Gürcistan Hakkında Merak Ettikleriniz ve Bilmedikleriniz

  13 yorum
      Arkadaşlar merhaba, öncelikle sizlere Bloğumu kurma amacımdan kısaca bahsetmek istiyorum. Aramızda mutlaka yurtdışında yaşamak, eğitim görmek yada yurtdışında çalışarak para biriktirmek isteyenimiz mutlaka vardır. İşte böyle düşünceleri olan arkadaşlarımız için Gürcistan'da özellikle de Tiflis'de yaşam ile ilgili sizlere tecrübelerimle birlikte neler yapılabilir neler yapılamaz ve beklentilerinizin neler olması gerektiği hakkında bilgiler paylaşacağım. İsterseniz sizlere biraz Tiflis'den bahsederek konumuza başlayalım

      Tiflis (Tbilisi)

      Nüfusu yaklaşık 1.500.000 olan Tiflis aynı zamanda 3.500.000 nüfuslu Gürcistan'ın Başkenti ve en kalabalık şehridir. Azerbaycan ve Ermenistan sınır kapısına yaklaşık 450 km, Rusya sınır kapısına (Viladikavkaz) 250 km, Türkiye sınır kapısına ise 375 km uzaklığı vardır. Gürcistan geneli gibi yaşam şartları uygun (Türkiye'ye nazaran) ancak Batum ve Kutaisi gibi diğer şehirlerine nazaran Başkent olması sebebi ile biraz daha pahallıdır. Mimari yapısı ise Old Tbilisi bölgesinde tamamen Avrupa ülkelerine benzemektedir. En büyük caddeleri ise Şota Rustaveli, Marjanishvili ve Chavchavadze dir. Bu caddelerden Marjanishvili'nin yaklaşık %60 ı Türklerden oluşmakta olup Türk Restorant larını ve Türk Marketlerini için bu caddeye gelebilirsiniz. Küçük bir hatırlatma yapmam gerekirse aynı zamanda bu cadde Tiflis'in en pahallı caddesidir.

     
Batum (Batumi)

      Batum Gürcistanın Özerk Bölgesi olan Acara bölgesinin başkenti niteliğinde olup yaklaşık nüfusu 200.000 dir ancak bu nüfus oranı Gürcü Vatandaşlarına ait olup resmi olmasada Batum'da yaşayan yaklaşık 300.000 in üzerinde de yabancı uyruklu (Çoğunluğu Türk) kişi vardır. Türkiye Sarp Sınır Kapısı ile mesafesi sadece 25 Km dir. Son zamanlarda Türk işadamlarının ve Arapların gözde şehri olmuştur. Bunun nedeni ise Casino ların Yasal olması ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 95 ülke vatandaşının Gürcistan'a vizesiz girebilmesidir hatta Türk vatandaşları için 2011 yılında yapılan anlaşma uyarınca pasaporta dahi ihtiyaç olmadan sadece Nüfus Cüzdanı ile birlikte giriş yapılabilmektedir. Ayrıca ilk yapılan anlaşmaya göre Türk vatandaşları 1 yıl içerisinde 180gün süre ile Gürcistan'da kalabiliyorlardı ancak 15 Haziran 2015 tarihinde yapılan düzenleme ile bu kalış süresi 1 yıla çıkarılmıştır. Aslında bunun anlamı sınırsız gün kalma imkanıdır sadece 1 yılınız dolduğunda 1 gün Türkiye'ye giriş çıkış yapmanız gerekmektedir.

   
  Kutaisi

      Kutaisi Gürcistan'ın Tiflis'den sonra en büyük kentidir. Yaklaşık 215.000 nüfusa sahiptir Sovyetler döneminde çok büyük Ağır Sanayi bölgesi idi ve o dönemdeki nüfusu yaklaşık 600.000 di ancak Sovyetlerin dağılması ile birlikte sanayinin kaldırılması ve insanların işsizlik yüzünden göç etmesinden sonra nüfusu şu anki rakamlardadır. Kutaisinin dünyadaki diğer şehirlere nazaran farklı bir özelliği var Başkent Tiflis olmasına rağmen 2012 yılında o dönemin Devlet Başkanı olan Mihail Saakaşvili tarafından yeni parlemonto binası Tiflis'e değil Kutaisi'ye yaptırılmıştır. Ayrıca Kutaisi'de bulunan Bagrati Katedrali ve Gelati Manastırı 1994 yılında Unesco tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır.

TİFLİS'DE YAŞAM ŞARTLARI

      Tiflis Ev Kiralama Seçenekleri ve Fiyatları

      Tiflis Şehrinde ev satın almak biraz pahallı olabilir ancak kira seçenekleri gerçekten de çok cezbedici Türkiye'de ki kira seçenekleriniz aylık kiralama yada paranız varsa ve kira biraz daha uyguna gelsin diyorsanız yıllık peşin kira ile ev tutabiliyorsunuz. Burada ise aylık kiralamanın haricinde Gürcüce "Gira" adı verilen ayrı bir sistem var sizlere bundan bahsetmek istiyorum. Gira sistemi şu şekilde oluyor siz Gira sistemi ile verilen evlerden birtanesini beğeniyorsunuz ve ortalama 2 yıl için 20.000 dolar yada altı veya üstü para ödüyorsunuz şimdi diyeceksiniz ki bu çok fazla bir rakam evet ama işin en güzel tarafı 2 yıl sonra evden ayrılmak isterseniz bu 20.000 doların tamamını geri alıyorsunuz. Evet yanlış yazmadım ve siz doğru okudunuz 2 yıl eve hiç para ödememiş oluyorsunuz tabi bunu yaparken Tiflis'deki yetkili noter ve Adalet evleri tarafından bunu resmi hale getiriyorsunuz. Eğer isterseniz o parayı geriye almadan ev sahibi ile anlaşarak Gira sürenizi uzatabilirsiniz. Diyorsanız ki "benim hazırda bu kadar param yok ben normal bir ev tutmak istiyorum" size bu konudan da bahsedeyim. Öncelikle bilmeniz gereken şey burada evlerin %80 i eşyalı olarak kiralanmaktadır eğer 1 yada 2 kişi yaşayacaksanız aylık ortalama 250 Dolara iyi bir 1,5 oda yada 2 odalı ev tutabilirsiniz. İçerisinde ihtiyacınız olabilecek hemen herşey mevcut ayrıca elektrik açtırmak, su açtırmak yada doğalgaz açtırmak gibi işlemler ile uğraşmıyorsunuz, eğer evde hazır kurulu bir internet yoksa ki genelde vardır buda çok kolay ev sahibinizden internet başvurusu yapmak için ricada bulunun ve maximum 2 gün içerisinde internetiniz hazır hale gelsin ancak bu konuda da uyarmak istiyorum internet talebinde bulunduğunuzda wi-fi istediğinizi ayrıca belirtin çünkü belirtmezseniz kablolu internet bağlanacaktır. Eğer aileniz ile birlikte yaklaşık 3-4 kişi yaşayacak iseniz iyi bir evi hatta lüx sayılabilecek bir evi aylık 300-350 dolar arasında tutabilirsiniz.

      Tiflis'de Fatura ve Diğer Giderler

      Su Giderleri

      Bu konuyu anlatırken yine çok şaşıracaksınız ilk önce size hayatımızın kaynağı su giderinden bahsetmek istiyorum. Evimizi tuttuk ve evimiz yeni bir bina diyelim yani su tesisatımızda yeni işte o zaman ödeyeceğiniz su parası ne kadar harcadığınız hiç önemli olmaksızın evde yaşayan her bir kişi için sadece 4,5 Gel yani yaklaşık 5 Tl eğer 2 kişi yaşıyorsanız aylık su fatuanız 10 Tl.

      Elektrik Giderleri

      Elektrik faturası ise şu şekilde oluyor 1 Kw 0,12 Gel yani 0,15 Tl ancak aylık 100Kw lık harcama yaptığınızda bu rakam Kw başına 0,17Gel Yani 0,21 Tl ye çıkıyor yine de 2 kişi yaşayacak biri için aylık ortalama 35-40 Gel gibi bir rakam olacaktır.

      Doğalgaz Giderleri

      Doğalgaz giderlerinde de durum yine Türkiye'ye göre çok çok düşük 1 metreküp doğalgaz 0,65 Gel Yani 0,78 Tl yani buda demek oluyorki kış döneminde sürekli doğalgaz yaktığınızı düşünürseniz eğer aylık ortalama 60 metrekare bir ev için 50-60 Gel doğalgaz faturası gelecek demekdir.

      Araç Yakıt Giderleri

      Türkiye dünyanın en pahallı yakıtını kullanan ülkelerin başında gelmektedir ancak bu durum hemen yanımızda bulunan Gürcistan için tam tersine, 1Lt benzin şu anda 1,40 ile 1,50 Gel arasında değişmekte Disel araçlar için ise 1,15-1,20 Gel arasında değişmektedir. Ayrıca ekstra ucuz olmasını isterseniz Gaz seçeneğinizde var ama bu seçenek Türkiye'deki LPG ile aynı değil ülkede Doğalgaz seçeneği mevcut otomobiller için bunun fiyatı da 1 metreküp 1,05-1,15 arasında değişmektedir.

      Taksi ve Toplu Taşıma Ücretleri

      Eğer araç kullanmayacaksınız yada etrafı tanımak istiyorum diyorsanız ve ilk tercihiniz taksiler ise bunu dert etmeyin çünkü Tiflis'in en uzak noktasına maksimum 20 Gel ile gidebilirsiniz bu durum diğer ulaşım araçlarında çok daha uygun Tiflis'de yine en uzak noktaya gitmek isterseniz 2 kez metro yada "maşrutka" veya otobüs kullanabilirsiniz tercihiniz metro ile ulaşım ise bunun için bir metro kartına ihtiyacınız olacak temin etmeniz için 3 Gel ödedikten sonra her metro kullanımınız 0,50 Gel olacaktır ve her 1 saat için sadece bir kez ücret ödemeniz gerekiyor 1 saat içerisinde istediğiniz kadar metro yada otobüs kullanabilirsiniz. Maşrutkalar ise Türkiye'deki dolmuş sistemidir ve 0,80 Gel dir.
      



iklan banner

13 yorum:

  1. Türkiyede her yıl araçlara ödenen motorlu taşıt vergisi gibi bir sistem gürcistan da da mevcut mu mevcutsa rakamları nasıl

    YanıtlaSil
  2. Hayir gurcistanda sadece araci alirken bir nereye mahsus dusuk bir plaka vergisi oduyorsunuz birde yillik 10 lari genel park ucreti oduyorsunuz hatta araca Trafik sigortasi yaptirip yaptirmamak bile sizin tercihiniz :)

    YanıtlaSil
  3. Hayir gurcistanda sadece araci alirken bir nereye mahsus dusuk bir plaka vergisi oduyorsunuz birde yillik 10 lari genel park ucreti oduyorsunuz hatta araca Trafik sigortasi yaptirip yaptirmamak bile sizin tercihiniz :)

    YanıtlaSil
  4. Benim size ozel bi sorum olacakdi tabi ilhilenirseniz
    Abdullah_57@mynet.com
    Email adresim

    YanıtlaSil
  5. Benimde özel soruların olacaktı facebook adresim Ulukan seray tektas

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,insaat sektörü hakkinda bilgi almak istiyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum. Iyi çalışmalar selamlar...(gmail:mehmetcaglayan01@gmail.com,tel:0532 718 17 95 )

    YanıtlaSil
  7. Merhaba 1000 eurola gürcistanda nekadar yasarım

    YanıtlaSil
  8. Gürcistana taşınmayı orada çalışmak istiyorum bilgi verebilşrmisiniz erdofatos6801@gmail.com mail atarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  9. 5kişilik bir aileyiz türkiyeden taşınıp gürcistsnda yerlesmek istiyorum emekli maaşım var orda rahat yaßaya bilirmiyim

    YanıtlaSil
  10. Bu genel halk için bir duyuru, ilgileniyoruz
    Böbrekleri satın almak ve farklı böbrek bağışçılarıyla birlikte çalışabilmek
    Hastalarımız, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin.
    hastamıza böbrek bağışında bulunup bulunmadığınızı onaylayabiliriz ve
    her bağışçıyı büyük ödüller bekliyor.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    veya whatsapp konusunda bizimle iletişime geçin:
    +1(515)293-5520

    YanıtlaSil
  11. Böbrek satmak ister misin? Cevabınız evetse, lütfen bizimle jupitermedicalcenter inc@gmail.com adresinden veya +1(515)293-5520 numaralı telefondan bize ulaşın.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba güvenlik işi yapıyorum Gürcistanda da bu tarz iş yapmam mümkün mü

    YanıtlaSil

Blogger Eklentileri